teisipäev, 19. veebruar 2013

Eno Raud 85


Ükskord said jäätiseputka juures täiesti juhuslikult kokku kolm imelikku mehikest – Sammalhabe, Kingpool ja Muhv. Nad limpsisid jäätist ja silmitsesid üksteist uudishimulikult. Nad kõik olid väga lühikest kasvu, nii et jäätisemüüja pidas neid alguses isegi päkapikkudeks, ja peale selle torkas nende juures veel muudki iseäralikku silma. Sammalhabemel oli pehmest samblast habe, kus kasvasid ilusad ja punased, kuigi mullusuvised pohlad. Kingpool oli oma kinga-ninad maha lõiganud, et tal oleks hea lahe varbaid liigutada. Muhv aga kandis tavaliste riiete asemel seljas suurt muhvi, millest ainult peanupp ja labajalad välja paistsid.

15. veebruaril möödus 85 aastat tuntud eesti lastekirjaniku Eno Raua (15.11. 1928 — 09.07.1996) sünnist. Sel puhul on raamatukogus üleval näitus kirjaniku loomingust.
Eno Raua kirjandustegevus hõlmab ümmarguselt neljakümmend viit loominguaastat ja mitukümmend teost. Ta on mitmekülgne autor, kes oskab kohanduda nii maailma avastavate mudilaste kui ka seiklusi ja mehiseid tegusid himustavate mürsikute huvidele ning arusaamadele, sealjuures silmist laskmata seda, et ühtki lugu ei ole mõtet jutustada ainult loo enese parast. Alati on olemas kaugem eesmärk: silmaringi avardamine, tõe äratundmisele juhtimine, südametunnistusele koputamine.
Ta on kirjutanud nuku- ja lastenäidendeid ning multifilmide käsikirju, tõlkinud eesti keelde mitmeid teoseid.
Eno Raua poolt eesti lastekirjanduse klassikasse kirjutatud ja kunstnik Edgar Valteri joonistatud naksitrallid pakuvad äratundmisrõõmu täiskasvanutele ja avastamisrõõmu lastele.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar